Investor – hur är det med substansen?

Under dagar när portföljen brinner ar det lätt att tappa modet och ifrågasatta vad man gör. Jag har i perioder använt investmentbolag for att hedga min egen avkastning – främst i form av Svolder som jag anser har en mycket vettig förvaltningsfilosofi och ett starkt track record. Det finns dock andra fina alternativ, såsom Latour, Traction, Lundbergs och Creades (skall Balder snart räknas som ett investmentbolag?) som jag sneglar på med jämna mellanrum. Ofta går de dock bort av olika anledningar – exempelvis for dyra underliggande tillgångar eller for hög substanspremie.

För att hålla mig uppdaterad besöker jag ofta www.ibindex.se , vilket speciellt gäller nu i lite stökigare tider. Jag noterade där att Investors substansrabatt stuckit upp och närmat sig årshögsta. Investor har aldrig riktigt lockat mig – lite for många av de underliggande innehaven känns som kolosser med sin bästa tid bakom sig. Där finns dock även ett par pärlor, däribland SOBI, Epiroc och Mölnlycke och jag tänkte således att om jag kan få köpa en korg av dem till en rejäl rabatt så skulle det kunna vara intressant.

Jag gjorde därför en snabb kalkyl av vad jag själv tycker Investor ar vart, starkt inspirerad av Lundaluppens applicering av Buffetts “see-through earnings” – men med mina egna (tämligen generösa) rimliga multiplar.

Den noterade portföljen då ser ut enligt följande (utdrag från Borsdata). Mörkblå kolumner består av historisk data, ljusblå av mina estimat. Multiplarna är en snabb uppskattning baserat på historisk tillväxt och min upplevda kvalitet. Vissa av dem skulle jag nog egentligen sätta lägre om jag investerade enskilt i bolagen – men det kompenseras av SOBI som antagligen är förtjänt av en högre multipel. Ericsson bedömer jag som sannolikt att det inte kommer att gå med vinst inom en överskådlig framtid. P/B = 1 känns som ett rimligt alternativt, särskilt då avkastningen på EK varit bedrövlig de sista 10 åren…

Jag landar då i  min servettkalkyl på att den noterade portföljen är värd ca 260 kronor per aktie. Kombinera detta med den onoterade portföljen, där jag för enkelhetens skull tar Investors uppskattade marknadsvärde på 195kr per aktie rakt av. Det leder till ett motiverat värde på 455, att jämföra med en börskurs på nästan exakt samma  siffra…

Helt plötsligt ser det i mina ögon inte längre ut som någon substansrabatt utan istället ett rimligt värderat investmentbolag, med blandad kvalitet i underliggande tillgångar. Jag avstår fortsatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s